Under tisdagen var det slutplädering i Gävle tingsrätt. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Amfetaminrättegången avslutad

I dag avslutades rättegången i Gävle tingsrätt mot bland andra två män från Sandviken som misstänks vara inblandade i det rekordstora beslaget av amfetamin som gjordes i slutet av mars.

Sex män står åtalade för inblandning i knarkhärvan som nystades upp av Gävlepolisen i slutet av mars. Två män kommer från Sandviken, två är holländska medborgare och två kommer från Polen. Åklagare Peter Olofsson har hela tiden hävdat att bevisläget är starkt och det stod han fast vid efter att rättegången hade avslutats.

– Det beror på de stora beslagen av amfetamin som vi har gjort, dessutom kan vi visa händelseförloppet genom flera olika spaningsåtgärder, bland annat genom telefonavlyssning, säger Peter Olofsson.

Enligt åklagaren kommer domen troligtvis överklagas till hovrätten.

– Endera från min sida eller från försvaret, eller både och, det tror jag. Nog blir det en sväng i hovrätten, säger han.

Rättens ordförande meddelade att alla de sex åtalade ska sitta kvar i häktet tills domen kommer den 12 juni. Enligt Bengt Henell, försvarsadvokat till en av männen från Sandviken, kan det tyda på att det blir fällande domar.

– Det kan ju vara en fingervisning om hur domstolen ser på de tilltalades agerande och det är ju mycket som talar för att de kommer att fällas, säger Bengt Henell.  

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".