Slutförvaret beräknas vara färdigbyggt omkring år 2020. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Östhammar

Slutförvaret sker i Östhammar

Det blir Östhammars kommun i Norduppland som tar hand om slutförvaret av det svenska kärnavfallet. Det beslutade Svensk Kärnbränslehantering i dag. Det andra alternativet var Oskarshamn i Småland.

– Forsmark ger bättre förutsättningar för ett säkert förvar. Det är en signifikant skillnad mellan de två platserna, säger SKB:s vd Claes Thegerström.

Slutförvaret är ett av de största industriprojekten i Sverige på senare år och beräknas ge omkring 700 personer jobb under byggtiden.                           

– Det ligger ju inom ett pendlingsområde som är relativt nära Gävle och vi kommer att följa det här med intresse, säger Arbetsförmedlingens Gävlechef Lars Ahlstrand.

Oskarshamn går inte lottlöst ur striden. De båda kommunerna har ett gemensamt avtal med SKB där den som inte får förvaret får 1,5 miljarder kronor i satsningar på infrastruktur, industriutbyggnader, utbildning och forskning i kommunen under 10 till 15 år framåt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".