Dan Lorén visar upp en bild på Immanuelskyrkan på Brynäs i Gävle. Foto: Anders Ekholm SR Gävleborg
Gävle

Fotoskatt i allmänhetens tjänst

Sök din mormor, din gamla släktgård - eller hur det såg ut på ditt bostadsområde för 100 år sedan? Nu finns en fotoskatt utlagd på Internet som härstammar från den anrika fotoateljén Carl Larsson i Gävle.

Fotosamlingen kan ses av alla, berättar Dan Lorén som är förste antikvarie på Länsmuséet. Det handlar om 70 000 bilder som nu är tillgängliga för allmänheten.

– Här inne har vi vårt bildarkiv där vi förvarar negativen. Allt fotografiskt material bryts ju ner och vi ska förvara orginalnegativen det bra så nedbrytningsprocessen tar tid, säger Lorén medan han visar runt i arkiven på Länsmuséet i Gävle.

Två miljoner negativ
Omkring två miljoner negativ förvaras här och om 16 år ska allt vara digitaliserat och utlagt på Internet för allmänhetens behov. Det handlar om en enorm bildskatt där 70 000 bilder redan ligger ute på nätet.

Dan Lorén är förste antikvarie på Länsmuseét.

– Det är många som tycker det är roligt att släktforska och vi har omkring 30 000 porträtt på gävlebor och andra i samlingarna. Man kan själv söka i Länsmuséets databas.

Carl Larssons bildskatt
Carl Larssons bilder finns från tiden 110 år och framåt och att det är så många har att göra med att förr så var det mycket vanligt att gå och fotografera sig på fotoateljéer.

Bara i Gävle fanns det som mest  50 fotoateljéer – fotografer som tog mängder av uppdrag. Bland annat så tog de alla bilder till de dagstidningar som fanns på orten. Alla dessa negativ finns kvar, plus 3 000 flygfotobilder från hela länet

– Vi har bilder från söder i Gävle där man kan se hur det såg ut innan man började riva, under arbetet och sedan när det blev färdigt, avslutar Dan Lorén.

Fotnot: Bilderna ses på www.lansmuseetgavleborg.se

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".