Sveriges Radio Gävleborgs reporter Magnus Hansson bytte till sig Erlend Loes bok Expediton L. Tidigare ägde bibliotekschefen Inga-Lill Embretsén den. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
Alfta/Edsbyn

Bibblan satsar på pocketbyten

Nu utökar biblioteken i Ovanåkers kommun sina tjänster. Vid en speciell pockethylla går det numera att byta till sig böcker.

Inga-Lill Embretsén är bibliotekschef i Ovanåkers kommun.

– Det är en hylla med pocketböcker där man kan byta ut de böcker man läst. Man kan ställa den på hyllan här och ta en annan som man vill läsa i stället.

Det finns ett 30-tal böcker att välja mellan när SR Gävleborg är på biblioteket i Edsbyn. De allra flesta är skänkta av personalen på biblioteket.

Färre utlåningar
Men tanken är att det ska bli fler böcker. Besökare som har många pocketar hemma får gärna lämna fler böcker än vad de byter till sig.

Inga-Lill Embretsén tror att den här idén kanske lockar till sig fler besökare – men utlåningarna blir nog färre.

– Det är ingenting som vi ökar utlåningsstatistiken på, snarare tvärtom. Men vi ser det som en service till våra besökare.

Idén från en kompis
Idén till pocketbytarhyllan som nu finns på biblioteken i Edsbyn och i Alfta fick Ingalill Embretsén av en kompis som byter böcker med sina kollegor på jobbet. Och tanken med det hela är att man ska kunna byta till sig böcker utan att vara tvungen att lämna tillbaka dem.

– När det blir sommar och många turister kommer till oss så klagar de på att de inte kan lämna tillbaka boken, nu kan de byta till sig en ny bok istället.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".