1 av 2
Fler gävleborgare röstade i detta EU-val. Foto: Magnus Hansson SR Gävleborg
2 av 2
Andreas Rönnqvist, valkretsledare för Piratpartiet i Gävleborg - en vinnare efter valet. Foto: Therese Jacobsson SR Gävleborg
gävleborg

Så röstade Gävleborg i EU-valet

Socialdemokraterna är det parti som flest gävleborgare röstade på i gårdagens EU-val. Piratpartiet får över sex procent och även SD får över fyra procent av länets röster. Det visar den preliminära röstsammanräkningen som också visar att valdeltagandet har ökat något i länet, men trots det är vi sämst i landet på att rösta.

Valdeltagandet blev något bättre än vid förra europaparlamentsvalet år 2004.

Då röstade 32,4 procent av de drygt 200 000 röstberättigade i länet. I går röstade 36,9 procent, en ökning med 4,5 procentenheter.

Men vi ligger fortfarande under det genomsnilttliga valdeltagandet i riket, som preliminärt blev 43,8 procent.

S ökar mest
Det parti som ökar mest i länet jämfört med förra valet är Socialdemokraterna följt av Folkpartiet. Det parti som minskar mest är Junilistan. Men värt att notera är att Junilistan ändå får över fyra procent av länets röster.

Likaså får Sverigedemokraterna och det nybildade Piratpartiet över fyra procent, Piratpartiet får drygt 6 procent av länsrösterna, och Sverigedemokraterna får 4,1 procent.

Flest röstade i Gävle
Det högsta valdeltagandet var i Gävle och det lägsta var i Ljusdal.

Som det ser ut just nu så kommer ingen av länets kandidater med i Europaparlamentet, men personrösterna är inte räknade ännu.

De börjar räknas i dag, säger Taina Ridell, valnattsansvarig på länsstyrelsen.

Så här röstade Gävleborg:

M   12,4 % (+2,2%)
C   6,8 %  (-0,8%)
FP  10,6 % (+4,4%)
KD 3,7% (-0,2%)
S   31,2% (+4,8%)
V   8,2% (-6,2%)
MP 9,7% (+3,7%)
JL  5,6 % (-13,0%)
SD 4,1 % (+3,1 %)
PP 6,3%
FI  1,3%

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".