Arbetsförmedlingen har en tuff situation att hantera alla varsel i Gävleborg. Foto: Scanpix
Gävleborg

Var tionde länsbo arbetslös 2010

Arbetslösheten i länet fortsätter att stiga i år och nästa år. I slutet av 2010 kommer drygt var tionde person i länet vara utan jobb. Det spår arbetsförmedlingen i sin prognos över utvecklingen på arbetsmarknaden som presenteras i dag.

Om arbetsförmedlingen får rätt i sin prognos kommer 10,5 procent av befolkningen i länet att vara utan jobb eller delta i program med aktivitetsstöd i slutet av 2010. Det är två procentenheter mer än riksgenomsnittet.

– Vi ser att industrin och byggbranschen är väldigt hårt drabbade, de typiskt manliga branscherna säger Bitte Lyrén, utredare på arbetsförmedlingen.

Prognosen över arbetsmarknadens utveckling de närmsta åren bygger på intervjuer med runt 500 slumpvis utvalda privata och offentliga arbetsgivare i länet.

Nedgången planar ut
Mellan 2005 och 2007 ökade sysselsättningen i länet med runt 5000 jobb, men i slutet av 2010 kommer alla de jobben i princip vara borta tror arbetsförmedlingen. Frågan är då om jobben kommer tillbaka igen under 2011?

– Att nedgången planar ut det är jag helt övertygad om men sysselsättningen och arbetslösheten kommer att släpa efter, säger arbetsförmedlingens utredare Bitte Lyrén.  

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".