Bollnäs

Neuropsyk står under tillsyn

Fallet med den mycket sjuke 16-årige psykpatient som tidigare i veckan knivskar en vårdare i Bollnäs, har gjort att Socialstyrelsen blivit ännu mer angelägen att se över verksamheten på det privata vårdföretaget Neuropsyk. Verksamheten står nämligen redan under tillsyn efter en händelse där en psyksjuk kvinna bröt armen i samband med ett omhändertagande.

Den 13 augusti kommer Socialstyrelsens tillsynsläkare Karl-Otto Swärd att besöka det privata vårdföretaget Neuropsyk i Bollnäs för att göra en särskild verksamhetstillsyn.

Anledningen är att en psykiskt sjuk kvinna i 30-årsåldern fick en arm bruten när hon gjorde motstånd då två personer i personalen skulle duscha henne efter att hon bajsat på sig.

I förrgår inträffade ytterligare en händelse på Neuropsyk som Socialstyrelsen nu vill utreda. Då knivskar en mycket sjuk 16-åring psykpatient sin vårdare under ett besök på Beijer Byggmaterial i Bollnäs.

Tillsynsläkare Karl-Otto Swärd räknar med ha fått Neuropsyks internutredning av knivskärningen inför besöket i augusti.

– Skulle det mot förmodan vara så att de inte har skickat in en Lex Maria kommer vi att ta upp det i vilket fall, säger Karl-Otto Swärd.    

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".