Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
gävleborg

"Förbjud lösgodis och läsk i storpack"

Företrädare för barn- och skolhälsovården och tandvården i Gävleborg vill att regeringen ska förbjuda lösviktsgodis och läsk i storpack. Det skriver de 16 cheferna i ett brev till folkhälsominister Maria Larsson.

Gunilla Kördel, överläkare inom barnhälsovården i Gästrikland, är en av dom som har skrivit på brevet. Och hon vill väcka debatt.

– Vi skrev brevet för att lyfta frågan, säger hon till SR Gävleborg.

Ett kilo godis i veckan
Det finns undersökningar som visar att barn dricker 1,5 liter läsk om dagen och ett kilo lördagsgodis i veckan – på tok för mycket säger Gunilla Kördel.

– Vi vet att fetma hos barn kan leda till en rad olika följdsjukdomar: Diabetes, hjärt- kärlsjukdomar, svårigheter att själv få barn och ledbesvär, säger Gunilla Kördel.

Är det ett realistiskt förslag?

– Vi har väl inte så stora förhoppningar att förslaget går igenom men att man tänker till om lättillgängligheten av kalorier som inte mättar, säger Gunilla Kördel.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".