Ockelbo

Hur ska det gå för Kalle?

Det är fortfarande oklart hur det ska gå för älgkalven Kalle, som är omhändertagen av älgparken i Mo utanför Ockelbo. De byråkratiska kvarnarna maler vidare. Nu är det länsstyrelsen som ska besluta, men först måste länsstyrelsen skicka ärendet till Naturvårdsverket, varifrån ärendet kom från början...

Det hela började med att en älgkalv irrade omkring på en landsväg i Hälsingland. Älgparken i Mo utanför Ockelbo tog hand om kalven och döpte honom till Kalle.

Sedan misstänkte åklagarkammaren att Älgparken kunde ha gjort sig skyldig till jaktbrott när de tog hand om en vild älg. Först skulle älgen avlivas men sedan lades utredningen ner.

Byråkrati
Istället skulle Naturvårdsverket utreda ärendet om vad som skulle hända med "Kalle" och i dag har man alltså beslutat att det är länsstyrelsen som ska besluta. Men först måste länsstyrelsen fråga Naturvårdsverket.

– Det handlar om att länsstyrelsen får besluta om djur i hägn men när det gäller viltfångade djur måste Naturvårdsverket höras först, säger Yvonne Lundell som är handläggare på Naturvårdsverket.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se