Gävle

Kyligt fikakalas i Gävle

I dag hyllades fikat och det med ett jättestort fikakalas på Drottninggatan i Gävle, arrangerat av Gevalia. Ett försök att väcka den klassiska fikakulturen till liv igen.

– Det som vi bjuder på är Sveriges största fikakalas och vi besöker 10 olika städer som tävlar emot varandra. Vi försöker samla så många människor som möjligt för en trevlig fika i solen, dock inte idag då, säger Ola Granfeldt som arbetar med evenemanget.

Kyligt fikaväder
Det dåliga vädret påverkade givetvis antalet besökare, men de som ändå hade lyckats ta sig ut denna kyliga lördagsförmiddag tyckte det var ett trevligt evenemang. Flera av besökarna tyckte även att Gävleborna har blivit bättre på att gå fika.

– Jag tycker fikakulturen i Gävle har börjat bli bättre, vi borde ju vara bäst eftersom vi är en kaffestad, säger en av besökarna.

President Obama vid fikabordet
Den varma och härliga drycken kaffe, dricks flitigt i Sverige. Svenskarna dricker nämligen näst mest kaffe i hela världen. I samband med det stora fikakalaset så tillfrågades Gävleborna om vem de helst skulle vilja fika med och i topp hittar man USA:s president Barack Obama och Jesus.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se