Ockelbo

Röriga turer kring Kalle

I fredags beslutade Naturvårdsverket att det var länsstyrelsen i Gävle som skulle besluta vad som skulle hända med älgkalven Kalle. Men sent på fredagseftermiddagen beslutade länsstyrelsen att det ändå är Naturvårdsverket som ska fatta beslutet.

Det hela började för ganska precis en månad sedan. En privatperson upptäckte en älgkalv som irrade omkring längs med riksväg 50 i höjd med Alfta. Efter att kalven varit en fara för både sig själv och trafikanter under en hel dag så ringde privatpersonen polisen som enligt uppgifter ska ha sagt till personen att antingen skjuta kalven eller ringa till en älgpark. Privatpersonen valde det senare.

Ägaren till älgparken i Mo utanför Ockelbo åkte då dit tillsammans med sin son för att hämta upp älgkalven som då var mycket illa däran enligt Lars Arkesjö, ägare till älgparken.

Men Lars och hans son tog sig an älgkalven som de döpte till Kalle och fick den på benen igen, även om den fortfarande är svag.

Misstänkt för jaktbrott
Cirka två veckor senare blev Lars Arkesjö misstänkt för jaktbrott eftersom han tagit hand om ett vilt djur utan tillstånd. Polisen skickades till älgparken för att avliva älgen. Men Lars Arkesjö gömde Kalle och polisen fick åka hem med ogjort ärende. Sedan lades utredningen mot Arkesjö ned och i dag fick han det formella brevet om att han inte längre är misstänkt för jaktbrott.

Däremot började nu en byråkratisk process om vad som ska hända med Kalle, om han ska avlivas eller få stanna i parken.

Eftersom det handlar om ett vilt djur så hamnade frågan hos Naturvårdsverket i Stockholm. Men de ville inte riktigt kännas vid ärendet.

Oklara turer
Först lät det som att länsstyrelsen skulle besluta i ärendet, men först måste de fråga Naturvårdsverket, som hade ärendet från början.

Senare, vid halvsextiden i fredags kväll, beslutade länsstyrelsen att det är Naturvårdsverket, och ingen annan, som ska besluta. Och så skickade länstyrelsen hela rasket till Naturvårdsverket, igen.

Återstår att se hur de byråkratiska turerna går, den enda som är lyckligt ovetande är älgklaven Kalle.