Gävle

Tillgången på smuggelsprit ökar i Gävle

Smuggelspriten och tillgången på hasch ökar i Gävle. Det visar en rapport från Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

I rapporten från centralförbundet för alkohol och narkotika upplysning kan man utläsa att det skett en kraftig ökning bland pojkar 16 år som provat hasch. Fortfarande är det den ökade alkoholkonsumtionen bland dom yngre som är det största problemet, det menar Jill Jönsson som är sjuksköterska på Kompassen i Gävle.

– Jag tycker det är alarmerande över den ökning som skett. Alkoholdebuten har sjunkit och det dricks så mycket större mängder idag än bara för några år sedan, vi vuxna måste börja se över hur vi själva använder alkohol, säger Jill Jönsson sjuksköterska på Kompassen i Gävle.

Statussymbol
Tillgången på smuggelsprit har lett till att förekomsten av hembränt bland ungdomar nästan slagits ut.

– Idag hör jag aldrig ungdomar prata om hembränt, det är Vodka och flak med öl som gäller. Det har blivit lite som en statussymbol, ungdomarna känner sig mer vuxna och givetvis handlar det även om tillgången och de låga priserna på smuggelsprit, säger en oroad Jill Jönsson.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se