Sänkt straff för 38-årig hälare

Hovrätten sänker straffet för den 38-årige man från gävletrakten som dömdes till två års fängelse för häleri och grov vårdslöshet i trafik av tingsrätten. Bland annat ska mannen ha gjort svarta bilaffärer för tio miljoner kronor och köpt stöldgods för en halv miljon kronor.

Den 38-årige mannen har varit åtalad för häleriverksamhet samt svarta bilaffärer där det har omsatts tio miljoner kronor. Han har även varit åtalad för grov vårdslöshet i trafik då han har kört bil i över 300 kilomer i timmen.

Vansinneskörningar har han låtit filmat med bland annat sin son i framsätet som passagerare. Han har omnämnts som lyxliraren eftersom han själv i tingsrätten har sagt att han tycker om dyra värstingbilar och har också fotograferat sig med en miljon kronor i sedlar på vardagsrumsbordet.

Men 38-åringen har förnekat skuld vilket Hovrätten delvis gav honom rätt på. Men ett fängelsestraff kvarstår på ett och ett halvt år och han blev också dömd för grov vårdslöshet i trafik, grovt bokföringsbrott, häleri under tre åtalspunkter med friad i två. Han blev också dömd för grovt bedrägeri samt grovt bidragsbrott då han ska ha lurat både bank och försäkringskassa genom att uppge för hög lön.

38-åringen ska också betala ett skadestånd till ett försäkringsbolag och försäkringskassan på cirka 450 000 kronor, pengar som kommer att utmätas från hans egendomar. En överklagan ska ske senast den 15 juli.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se