Gävle

Stort sug efter Marinfestivalbiljetter

Nu har nedräkningen börjat inför Marinfestivalen i Gävle som arrangeras i mitten av augusti. Och bara en dag efter annonseringen så har hälften av alla båtbiljetter till det anrika skeppet Joanna Saturna från Finland sålt slut.

Projektledaren Örjan Ohlström är inte bekymrad över vilka det är som köper båtbiljetter. Bara det köps. Biljetterna kostar nämligen 290 kronor och de är piskade att sälja slut på de 1740 biljetter eftersom biljettintäkterna ska täcka hälften av kostnaderna för hyra av skeppet.

Gävle kommun får ändå punga ut med lika mycket därtill eftersom kommunen subventionerar varje båtbiljett med hälften. Eftersom de ekonomiska kalkylerna är så tajta så får man inte tillbaka några pengar om det skulle bli ösregn den dag man ska ut och segla.

Totalt kommer det komma nio skepp till Marinfestivalen på Alderholmen i Gävle och Destination Gävle räknar med cirka 30 000 besökare till festivalen. Det här gör att man måste stänga trafik och gator samt Alderholmsbron för att kunna genomföra festivalen.

Även privata båtägare får genomgå vissa restriktioner. All förtöjning ska under festivalen ske vid Nyhamnen och inte i Gavleån, och bryter man det så kommer sjövärnskåren och motar bort en.

Men som sagt allt verkar gå över förväntan även om man hade hoppas på att få en och annan kunglighet till Gävle för att inviga festivalen den14 augusti.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se