Gävle

Kunglig glans på rekordkongress

Omkring 300 besökare från 59 olika länder har kommit till Gävle för att delta i den stora internationella kongressen som invigdes idag vid Gävle konserthus. En kongress där handikappidrotten är i fokus och som fick kunglig glans i morse.

Den internationella kongressen som startade idag och kommer att pågå ända till lördag, började med att kronprinsessan Victoria invigningstalade.

– Jag är glad och stolt över att få vara här i Gävle och inviga den här kongressen för anpassad fysisk aktivitet, sa kronprinsessan Victoria.

Svenskt avstamp
På kongressen kommer både nationella och internationella föreläsare att hålla föredrag om forskning och utvecklingsmöjligheter inom bland annat handikappidrott.

– I Sverige kan det här bli som ett avstamp för på kongressen kommer de främsta forskarna och praktikerna inom handikappidrottens olika nivåer att delta och det hoppas vi kan lämna ett avtryck i idrotts Sverige, säger Kenneth Fröjd som är chef för svenskt utvecklingscentrum för handikappidrott.

Nytt rekord
Trots att omkring 300 personer kommer att delta vid kongressen så är det något färre än vad som brukar delta. En av anledningarna till att antalet deltagare minskat tror Kenneth Fröjd beror på världsekonomiläget. Men trots att antalet deltagare minskat så slår kongressen nytt rekord när det gäller antalet deltagande nationer.  

– Vi är oerhört glada över att vi kan slå nytt rekord när det gäller antalet deltagande nationer. Det tidigare rekordet var omkring 35 nationer, men nu är det hela 59 stycken, vilket är otroligt roligt, säger Kenneth Fröjd.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se