söderhamn

600 hoppfulla i Söderhamn

Just nu pågår ett stort fallskärmshopparläger i Söderhamns kommun. Omkring 600 hoppare från hela Sverige kommer under veckan ha varit vid Flygstaden för att träna på att hoppa fallskärm.

– Vi är åtta personer som hoppar från 4000 meter och ska göra olika formationer, säger Bosse Pettersson.

Är det inte lite läskigt?

– Nej, mycket lite, det är mest roligt! säger han.

Bosse Pettersson som från början är från Söderhamn men som numera bor i Gävle är en av flera hundra fallskärmshoppare från hela Sverige som just nu finns vid flygstaden i Söderhamn för att träna fallskärmshoppning.

Det är allt från nybörjare till rena proffs i alla åldrar som finns på plats.

Affe Ingesson-Thor tillhör de mer rutinerade och han förklarar hur det kommer sig att Svenska fallskärmsförbundet har lagt den nationella fallskärmscampen i Söderhamn.

– Flygfältet är bra, det är en lång bana och det finns mycket infrastruktur i form av logement och byggnader att låna. Det finns en restaurang och väldigt välvillig och hjälpsam personal som tycker att det är kul att vi kommer hit och genomför det här, så vi känner oss väldigt välkomna på fältet och i omgivningarna, säger Affe Ingesson-Thor.

Bosse var nöjd

Under tiden som jag har pratat med Affe Ingesson-Thor har Bosse Pettersson och hans sju hopparkompisar tagit sig upp till 4000 meters höjd och hoppat. Formationerna stämde inte till 100 procent , men Bosse Pettersson var ändå nöjd när han landade.

 – Ja, men det är hyfsat, varmt och skönt och vi gjorde det vi skulle i hoppet. Det är kul att hoppa fallskärm!

Hur är det att vara på sådant här läger?

– Ja, det är trevligt! Man träffar mycket kompisar från hela Sverige. Ofta håller man sig till sina respektive klubbar, och nu är det ju folk från hela landet här och träffas. Det blir som en stor knutteträff ungefär. Man hoppar på dagarna och så är det lite samkväm på kvällarna, säger Bosse Pettersson.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se