Ökad arbetsbörda på Gävle tingsrätt

Det är tuffa tider för landets domstolar och många tvingas skära ned och säga upp personal, men i Gävle tingsrätt ser det annorlunda ut.
Tingsrätten i Gävle har klarat sig undan sparpaketet eftersom deras arbetsbörda ökat drastiskt sedan 2001. Första halvåret i år har antalet inkomna mål ökat med 20 procent jämfört med samma period förra året. Hittills har de klarat den ökade arbetsbördan genom att effektivisera arbetet. Bland annat genom att låta annan personal ta sig an en del av domarnas arbetsuppgifter. Anledningen till målökningen beror inte på att brottsligheten i Gävle har ökat, enligt tingsrättens chef Karl Axel Bladh. Han tror istället att ökningen beror på att polisen och åklagarna arbetar mer effektivt, vilket leder till fler mål i tingsrätten. I dagsläget klarar tingsrätten målökningen men fortsätter den att öka i samma takt kan det bli svårt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".