gävle

Vaccinationsbuss gjorde fel

Det privata vårdföretaget LänsVaccinationer i Uppsala som från en buss vaccinerat personer mot TBE i bland annat Gävle har inte gjort detta korrekt.

Det har Socialstyrelsen nu kommit fram till efter att en person har anmält företaget till dem.

Det var i lördags som Sveriges Radio Gävleborg kunde berätta att LänsVaccinationer har struntat i att journalföra sina patienter. De har nyligen åkt runt med en buss och vaccinerat personer, bland annat i Gävle.

Socialstyrelsens beslut visar även att företaget, förutom slarvet med journaler, även brustit i kompetens och behörighet hos de som ordinerat vaccin.

Bristerna måste nu rättas och företagets VD, Christian Ahlgren säger idag att det redan är gjort.

– Vi har köpt in programvara för journalföring, det gjorde vi redan vid nyår, och vi har nu börjat att dokumentera de som vaccinerar sig enligt föreskrifterna, säger han.

Men om ni har haft det här systemet så länge, varför har ni inte använt det tidigare?

– För att vi har tolkat socialstyrelsens föreskrifter olika, säger Christian Ahlgren.

Men nu menar du att ni har rättat till det här?

– Ja, just det.

Totalt lär det handla om mellan 40 000 och 50000 personer som har vaccinerats av LänsVaccinationer utan att detta journalförts.

En av dem är Fredrik Björks 3-årige son som vaccinerades i Gävle. Fredrik Björk skulle vilja att socialstyrelsen nu granskade alla likanande företag.

– Finns det ett sådant här företag som har den här bristen att de inte journalför, så finns det väl fler också, och då bör man ju kontrollera varenda företag som kan ge vaccin. Man känner sig lite kritisk, det gör man ju, man vet ju inte om man kan lita på något liknande någon annan gång, sägar Fredrik Björk.

Vaccinationsföretaget måste nu omedelbart rätta till bristerna. Och under hösten kommer Socialstyrelsen följa upp och kontrollera att det har blivit gjort.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se