Gävleborg

Mobiloperatör bemöter kritiken

Tele 2 svarar nu på kritiken från vår nyhet i morse om internetföretag som försöker lura folk på pengar. Besökare lockas att delta i tävlingar med fina priser och det hela slutar med att man förbundit sig till en dyr SMS-tjänst.

Pernilla Oldmark, informationschef på Tele2, som distribuerar tjänsterna från olika internet företag menar att de gör vad de kan för att förhindra att sånt här uppstår.

– I våra avtal med de olika internet företagen, står det tydligt vilka regler som gäller. Bland annat att det ska vara enkelt för kunderna att veta vad det är man köper för tjänst och hur man också avslutar det, säger Pernilla Oldmark.

Men det är många som sagt ja till sånna här tjänster utan att vara medvetna om konsekvenserna.  En som gjorde de är Sonny Petterson från Gävle som nu känner sig lurad av företaget Netsize.

– Under några veckor som känns som månader för mig, så kom det nya SMS hela tiden. Det slutade med att jag fick en månadsräkning på 700 kronor, säger Sonny Petterson.

Internet företaget ansvarigt
Sonny som blev arg över den höga räkningen tog då kontakt med sin mobiloperatör som i det här fallet var Tele2. Men där hänvisade de honom vidare och bad honom att kontakta det företag som hade erbjudit tjänsten.

– På fakturan ska det stå klart och tydligt telefon numret till det företag som har levererat tjänsten. Det absolut enklaste är att ringa det företaget, för då får man tillbaka pengarna, säger Pernilla Oldmark, informationschef på Tele2.

Svårt att nå företagen
Att komma i kontakt med företaget som i det här fallet var Netsize är inte det enklaste. Radio Gävleborg försökte flera gånger under dagen att komma i kontakt med företaget men utan att lyckas.