Älvkarleby

Åklagare yrkar på maxstraff

I dag avslutades rättegången i Uppsala tingsrätt mot den misstänkte nätpedofilen från Älvkarleby kommun. Mannen, som är drygt 30 år, misstänks för att ha tvingat över 60 flickor i Sverige till sexuella handlingar framför datorns webb-kamera.

- Man slås av hur systematiskt den här mannen har gått tillväga för att hitta och kartlägga de här flickorna och hur han sedan använder samma typ av fraser för att hota dem och få dem att göra som han vill.

Har tidigare dömts
Mannen har tre gånger tidigare dömts för liknande brott, men då har övergreppen skett via telefon. Den här gången åtalas mannen för bland annat grovt sexuellt tvång, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och så våldtäkt av en flicka som då var 14 år. Vilken domen blir är ännu oklart, mannen ska först genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, men åklagare Thomas Bälter Nordenman kommer att yrka på maxstraffet.

- Det finns starka incitament för att han kan lida av en alllvarlig psykisk störning. Han är tidigare dömd för liknande brott till rättspsykiatrisk vård och man misstänker i det här fallet att det kan vara frågan om samma sak, så det får utredningen visa. Men är det inte fängelseförbud kommer vi att yrka på det maximala fängelsestraffet vilket i det här fallet blir fängelse i åtta år.

Mannen har utåt sett levt ett normalt liv. Men samtidigt ska han via olika chatt-sidor, så kallade communities, ha tagit kontakt med unga flickor och utgett sig själv för att vara ung tonårstjej. Genom att kartlägga flickornas vänner och familjemedlemmar ska mannen sedan ha använt sig av den informationen för att hota flickorna till att klä av sig och utföra sexuella handlingar framför webbkamerna.

Största härvan i Sverige
Härvan är den största i sitt slag i Sverige. Totalt rör det sig om över 60 flickor runt om i landet i åldrarna 11 till 20 år. Enligt Thomas Bälter Nordenman bevisningen mot mannen är omfattande.

- De här flickorna har ju lämnet en berättelse som beskriver en man som går tillväga på närmast ett identiskt sätt, så de styrker upp varandra på det viset. Dessutom har vi gjort fynd i den här mannens datorer, framför allt filmer där man ser flickorna och vad de tvingas göra, och man hör hans röst hur han hotar och instruerar dem, så att mycket bättre bevisning än så kan man inte begära.

Så här säger mannens försvarsadvokat Anna Ling.

- Vi kommer yrka på en friande dom.

Han har tidigare sagt att han är oskyldig på alla punktre, står han fast vid det?

- Ja det är samma inställning nu som tidigare.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se