gävleborg

Otjänligt bad i Testeboån

Gävle kommun avråder nu från att bada i Forsbybadet i Testeboån. Anledningen är att vattnet visat sig vara otjänligt vid en kontroll. Gävle kommun har nu satt upp skyltar på badet och nya prover kommer att tas kontinuerligt. En handfull badplatser i gävleborg har visat sig ha något förhöjda bakteriehalter, vilket innebär att det inte finns risk för sjukdom men att mätningar måste göras oftare.

Bakterierna som finns vid Forsbybadet är ligger precis över vad som är tillåtet. Risken att bli sjuk av att bada i vattnet är därför inte jättestor, men man bör vara försiktig, speciellt när det gäller små barn och hundar som kan dricka och få i sig vattnet.

I Gävleborg finns ett fåtal så kallade EU-bad som måste kontrolleras regelbundet, men annars är det upp till kommunerna själva att sköta kontroller och bestämma hur ofta det ska göras.

Kommunerna rapporterar in resultaten till Smittskyddsinstitutet och enligt de senaste rapporterna finns inget annat bad i länet där det är olämpligt att bada just nu.

Men en handfull badplatser har visat sig ha något förhöjda bakteriehalter, vilket innebär att det inte finns risk för sjukdom men att mätningar måste göras oftare.

Det här gäller för är Långnäsbadet i Bollnäs, Håckstabadet i Nordanstig och Korsikabadet i Sandviken. Även Torsvedsbadet i Testeboån i Gävle visat sig ha något förhöjda bakteriehalter.

Tidigare idag nämnde Radio Gävleborg även Fönebobadet i Hudiksvall. Men ett senare prov som gjorts visar att det vattnet inte har några förhöjda bakteriehalter.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se