Nedre dalälven

Ny besprutning möjlig

Möjligheten för ytterligare myggbekämpning i det hårt drabbade Nedre Dalälvsområdet ökar. I går kväll beslutade de ansvariga i myggbekämpnings-projektet att skicka in en ny ansökan, detta efter att Kemi-kalieinspektionen nu sagt att de kan komma att säga ja till ytterligare områden om de får en ny ansökan.

I går pågick en intensiv dialog mellan kemikalieinspektionen, miljödomstolen och de ansvariga i myggbekämpningsprojektet på grund av den svåra situation som råder vid Nedre Dalälven just nu.

Och på kvällen bestämde sig forskaren Martina Schäfer och de andra som håller i bekämpningen för att skicka in en ny ansökan om att få bekämpa mygg i de områden som Kemikalieinspektionen tidigare sagt nej till. Det här gör de efter att de fått indikationer på att Kemikalieinspektionen nu kan komma att säga ja.

Det här kan ge hopp åt bland annat mjölkbonden Christer Lindström som bor i Kärrbäck utanför Tärnsjö. Han har börjat få ställa in sina kor i ladugården för att de mår så dåligt av alla mygg.

Från myggbekämpningsprojektets sida skickade man redan i går kväll in den nya ansökan till Kemikalieinspektionen. Ett beslut borde kunna komma snabbt, säger Martina Schäfer. Men då kommer nästa bekymmer.

I dag har projektet inte tillräckligt med material för en så här stor bekämpning och inte heller pengar för att köpa in det, så samtidigt lobbar de nu på regeringen för att den ska skjuta till fyra miljoner i vad de kallar katastrofbidrag.

Martina Schäfer betonar också att även om de nu skulle få dispens för de områden de tidigare fått nej på, så tycker de att det är viktigt att miljödomstolen ändå tar ställning till deras överklagande, för ett utslag från miljödomstolen kan vara viktigt att ha i framtiden.

Elisabeth Terenius, SR Uppland
elisabeth.terenius@sr.se