Söderhamn

Avlopp kring Florsjön inventeras

Nu ska de privata avloppen kring Florsjön i Söderhamns kommun inventeras för att få stopp på algblomningen.

Det var för två år som den populära bad- och fiskesjön Florsjön i Mo drabbades av algblomning. De mätningar som Statens Lantbruksuniversitet, SLU, gjort visar att lant- och skogsbruk står för drygt två tredjedelar fosforutsläppen området.

Den andra stora miljöboven är avloppen. Drygt ett 100-tal boende runt sjön har anläggningar som inte klarar dagens krav och nu ska alltså kommunen besöka de boende och diskutera frågan.

Anders och Ulla Haglund har precis byggt en ny stuga vid sjön och är positiv till den nya avloppsledningen. --Det är kanon. Helt suveränt! Eventuellt kommer vi ansluta i famtiden, säger Anders Haglund, som ännu inte har varken rinannde vatten eller el i sin stuga.

På sikt kommer det krävas att avloppen klarar miljökraven, annars tvingas kommunen att vidta andra åtgärder, säger miljöinspektör Ann-Katrin Forsström. --Då kan man få ett föreläggande att åtgärda sitt avlopp. Man kan också få ett föreläggande att man inte får använda sitt avlopp som man redan har, säger Ann-Katrin Forsström.

Hon menar att de som bor runt sjön är förstående för att sjön inte kan belastas med ytterliggare utsläpp.