Svartenbrandt fick fem års fängelse

En av landets mest kända förbrytare, Lars Ferm, tidigare känd som Lars-Inge Svartenbrandt, dömdes i dag av Falu Tingsrätt till fem års fängelse för två rån. 63-årige Lars Ferm har tidigare varit bosatt i Arbrå, Bollnäs och Hofors och satt senast i fängelse för ett rån mot Systembolaget i Söderhamn i oktober 2002.

Den 8 april kom två maskerade beväpnade män in på Swedbank i Säter i Dalarna. Lars-Inge Svartenbrandt, eller Lars Ferm som han heter nu, har erkänt att han var en av de männen. 

Svartenbrandt döms dessutom för ett butiksrån i Bromma som han också har erkänt. Hans två kumpaner däremot, en 33-åring från Borlänge och en 47-åring från västerbergslagen, hävdar att de är helt oskyldiga. De dömdes i dag till 4 respektive 3 års fängelse.

Genom åren har Lars-Inge Svartenbrandt varit inblandad i många uppmärksammade brott och rymningar. Han dömdes till fängelse första gången redan som sjuttonåring.

1979 blev Svartenbrandt ett fruktat namn för allmänheten efter ett brutalt rån i Stockholm. Under flykten sköt han 19 skott med automatkarbin rätt in i den efterföljande polisbussen och tre poliser skadades. Sedan har bankrån och fängelsevistelser avlöst varann. Flera gånger har han sagt att han kommit till insikt och bytt liv. 

Senast han satt i fängelse var för ett rån mot Systembolaget i Söderhamn i oktober 2002, och i dag dömdes han alltså till ett nytt fängelsestraff, i fem år.