gävle

Många vattenskador efter rekordregnet

I morse rapporterade vi om att det föll 78 millimeter regn i Gävle under stormen i går. Och i regnets spår är det många hus som har fått vattenskador, och försäkringsbolagen vittnar om rekordmånga telefonsamtal.

Alexander Hedman i Strömsbro i Gävle är en av de som upptäckt att det svämmat över i källaren.

--Det var ju grymt regn i går. Morsan och farsan är bortresta så jag tänkte att jag åker förbi och kikar, med tanke på att jag vet att det varit fuktskada förr när det regnar mycket. Och mycket riktigt var det fullt med vatten, säger Alexander Hedman.

Med tanke på att Gävle hade det regnigast i Europa i går var det ingen överraskning att det regnade in och att källare svämmade över. Under en rundringning till försäkringsbolagen i stan kom det fram att det är många som ringer, både i går och i dag.

Enligt Länsförsäkringar kan samtalen delas in i tre kategorier:

1.Träd som fallit. 2. Att det regnar in genom till exempel taket 3. Källare som svämmat över, där vattnet till exempel trängt in genom golvbrunnar.

Försäkringsbolagen tar sig främst an ärenden med träd och översvämmade källare. Hos Hedmans i Strömsbro är det en gammal brunn som spökar.

Anders Blomkvist på OBM fuktteknik menar att efter avfuktningen är det viktigt att åtgärda det som orsakat översvämningen så att det inte läcker in nästa gång det regnar kraftigt.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se