Gävle

Här är Gävles framtida träd

Gingko och Sicksackmullbär. Det är namnet på två av träden som kommer att pryda Gävles parker i framtiden. Gävle kommun har valt att köpa in cirka 1000 träd från Nordamerika och just nu står några av träden på tillväxt hemma hos Gävles stads-arborist Ricky Morelli.

Likt bruna slingrade ormar, på väg upp mot den klarblå himlen sträcker sig grenarna ut från stammen på Sicksackmullbärsträdet. Det är ett av de träd som kommunen har valt att importera från Nordamerika. Totalt handlar det om cirka 16 olika sorters träd och omkring 200 rosenbuskar.

Billigare och mindre skötsel
Omkring 600 000 kronor kommer det att kosta för kommunen att berika Gävles parker med de nya träden. Men att importera träd från Nordamerika är en kostnadseffektiv lösning det menar i alla fall stadsarboristen Ricky Morelli.

– Träden från Nordamerika kostar 5-600 kronor styck och det är billigt. Skulle vi köpa träd från plantsskolor från  exempelvis Skåne eller Tyskland, skulle vi få betala mellan 3 000 och 6 000 kronor för varje träd, säger han.

Nya träden skapar trygghet
De första träden kommer att planteras redan till hösten och det med hjälp av kommunens skolungdomar. Målsättningen är även att införa en årlig träddag i oktober varje år.

Men träden kommer inte bara ge minskade skötselkostnader, utan kommer även leda till ett säkrare och tryggare Gävle.

– Alla träd som vi får nu kommer att ge mindre skötsel och bättre sikt, säger han.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se