Bollnäs

Olaglig sponsring av Körslaget?

I januari i år vann Team Hanna från Bollnäs TV4:s program Körslaget och kommunen fick mycket uppmärksamhet runt om i landet. Men det kostade. Enligt kommunalrådet Olle Nilsson Sträng sponsrade Bollnäs kommun produktionen med omkring 200 000 kronor ur marknadsföringsbudgeten. Nu ska länsrätten i Stockholm avgöra om det ens är lagligt för en kommun att använda skattepengar till nöjesproduktioner.

Första året Körslaget sändes i TV4 sponsrade Nacka kommun produktionen med 250 000 kronor. Fyra av sju kommunerna valde att inte betala för sin medverkan i programmet då.

En folkpartist i Nacka kommun överklagade kommunalrådet Erik Langbys beslut att använda skattepengarna till att stödja TV4-programmet. Och nu ska länsrätten i Stockholm ta ställning till om kommuner överhuvudtaget får använda skattepengarna till att sponsra tv-produktioner.

Så här tror Olle Nilsson-Sträng om utgången:

– Jag skulle bli väldigt förvånad om det inte skulle vara tillåtet, för då kan man ifrågasätta allt vi gör. Om vi överhuvudtaget får annonsera, sätta ut en annons i en lokaltidning med mera och det är klart att vi måste få göra det, säger kommunalrådet Olle Nilsson-Sträng.

Magnus Hansson
magnus.hansson@sr.se