Gävleborgs län

Färre lärarjobb i länet

Antalet utlysta lärarjobb har halverats i både Sverige och i Gävleborg enligt ny statistik från lärarförbundet. Elsa Lindberg från Kungsgården är utbildad matte- och NO-lärare i årskurs fyra till nio, och hon har fått erfara vad det innebär att vara lärare i krisens Gävleborg efter att ha blivit sparkad från samma arbetsplats två gånger på drygt ett år.

– Det är ju inte roligt. Det känns otryggt, och så blir det otryggt för eleverna att inte veta, säger Elsa Lindberg.

Hon har jobbat som lärare i fyra och ett halvt år, varav tre i Gävle kommun. Men anställningsförhållandena har varit svajiga. Hon har blivit uppsagd, fått vikariat, blivit återanställd och uppsagd igen inom loppet av drygt ett skolår.

När hon nu blivit uppsagd för andra gången har hon valt att gå en kurs för att vidareutbilda sig istället för att anmäla sig till vikariepolen, som hon tycker känns otrygg.

– Dels så har jag flyttat en bit bort från stan så jag pendlar. Det kan kännas otryggt att inte veta var man hamnar samma morgon. I och med att jag varit med om den här proceduren nu två gånger, så är det ju inte tryggt att arbeta  som lärare i Gävle kommun. Då måste jag börja se mig om efter andra möjligheter, även fast det känns tråkigt, säger Elsa Lindberg.

Gävle kommun menar att uppsägningarna främst berör lärare som inte är behöriga. Men Elsa Lindberg är behörig och det är även de kollegor som hon känner som blivit uppsagda.

Trots att utsikterna ser mörka ut i Gävleborgs län, med runt 44 procent färrre jobb att söka för grundskolelärare hoppas Elsa på att fortsätta jobba som lärare.

– Jag vill ju jobba som lärare i framtiden också, det är ju det jag vill göra. Men eftersom marknaden är som den är måste man ju se sig om efter annat, säger Elsa Lindberg.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se