hofors

Hofors anmäls till skolinspektionen

Nu anmäls Hofors kommun till skolinspektionen av upprörda föräldrar. Anledningen är att kommunen har beslutat att stänga kommunens Nattis, vilket innebär att 15 barn som går där i dag inte längre kommer kunna få barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

– Det är ju fel håll! Jag menar, barnen är ju viktiga! Det är ju vår framtid, det är sista stället man ska spara på tycker jag, säger den ensamstående mamman Tanja Jäderström som jobbar skift.

För din egen del - vad har du för möjligheter att lösa situationen framöver?

– Jag har pratat med min chef om det här, och det blir ju antingen att söka ett annat jobb eller att sjukskriva sig till att börja med, för man kan ju inte bara säga upp sig heller, säger hon.

Den 10:e augusti stänger Nattis i Hofors. Och på det räknar kommunen med att spara in 1 miljon kronor om året. Det socialdemokratiska kommunalrådet Marie-Louise Dangardt säger att hon förstår föräldrarnas bekymmer och att beslutet innebär problem för dem. Men hon hävdar besparingen är ett måste på grund av minskade skatteintäkter och kommunens knappa ekonomi.

– Vi måste se över allting som vi inte behöver, som vi inte måste ha. Och barnomsorg på obekväm arbetsid är en sådan sak,

Nattis i Hofors har varit hotat tidigare, men räddats kvar i sista stund. Tanja Jäderström hoppas att det ska kunna upprepa sig nu.

– Att de häver det igen, för att behovet finns! säger hon.

Men den möjligheten finns inte den här gången, är svaret från Marie-Louise Dangardt.

– Nej det gör det ju inte. Skulle någon säga till oss att vi måste ha det här, då måste det också komma pengar från till exempel regeringen. Då måste man i skollagen bestämma att alla kommuner måste ha det, och så är det inte i dag, avslutar Marie-Louise Dangardt.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se