Sandviken

Sandvik måste spara mer under året

Sandviks förlust under andra kvartalet i år var mindre än väntat. Men efterfrågan är fortsatt mycket svag förutom inom energisektorn. Och någon vändning skymtar inte enligt bolagsledningen.

Verkstadskoncernen Sandvik redovisar en förlust före skatt på 2 443 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 3 302 miljoner kronor samma period i fjol. Aktieanalytikerna hade i snitt räknat med en förlust på 2 844 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Försäljningen föll från 24 016 miljoner till 18 011 miljoner kronor medan orderingången sjönk från 24 688 miljoner till 16 503 miljoner kronor. 

Men om det kommer några fler neddragningar på personalen i Sandviken kan inte Peter Gossas som är vd för Sandvik Materials Technology svarar på i dag.

Efterfrågan var fortsatt mycket svag under hela kvartalet förutom inom energisektorn. Och någon vändning skymtar inte bolagsledningen:

"Hittills har vi inte sett någon förbättring av marknadsläget", skriver vd Lars Pettersson.

Sen krisen började så har 7 000 anställda och inhyrda fått lämna koncernen. I dag har Sandvik drygt 46 000 anställda runt om i världen. Dessutom har koncernen tecknat avtal med runt 14 000 anställda om sänkt lön och arbetstid. Drygt 3 000 av dem finns i Sverige, enligt Lars Pettersson.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se