Gävleborg

Utmanar myggen i bara kalsonger

Medan de flesta flyr myggplågan i Österfärnebo och områdena kring Gysinge så finns det dom som väljer att utmana myggen i stället. Och det helt utan bekämpningsmedel. 

Valbobon Anders Gilberg och hans kompis tänker ikväll iförd endast kalsonger i sex timmar sätta sig ute i det extremt myggtäta området.

Anders Gilberg berättar att idén kom till under en blöt natt för ett par veckor sedan då han och hans kompisar satt och pratade om hur mycket mygg det var i Österfärnebo.

– Jag skulle det och jobba i veckan så jag tänkte, nä då gör vi slag i saken och åker dit på fredag, berättar Anders Gilberg.

Och det löftet tänker inte killarna bryta. Så Ikväll vid sextiden kommer Anders Gilberg och hans kompisar packa upp sina kampingstolar och påbörja den långa duellen mot den fruktade stickmyggan.

Men myggforskaren Jan Lundström tycker inte att det är en så pass bra idé.

– Jag tycker det låter ovanligt dumt. Att utsätta sig för väldigt många bett av stickmyggan det är inte så himla bra, säger myggforskaren Jan Lundström.

Jan Lundström berättar att myggen sprutar in saliv som innehåller protein och att killarnas kroppar kommer reagera på detta. Och risken finns att killarna får huvudvärk och mår ganska dåligt om de vistas för länge ute bland myggen.

Anders Gillberg låter sig dock inte avskräckas, han berättar att bara han slipper malaria så är han nöjd och tillägger att han inte räknar med att må helt prima på lördag efter alla myggbett.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se