Söderhamn

Jazz Festival hedrar Jan Johansson

Det är 40 år sedan Jan Johansson från Söderhamn, en av Sveriges största jazzpianister, omkom i en bilolycka, bara 37 år gammal. I dag kommer hans minne att hedras på Stockholm Jazz Festival.

Jan Johansson är kanske mest känd för att ha komponerat ledmotivet till Astrid Lindgrens Pippi Långstrump. Men han var också kompositör och arrangör och spelade en stor roll i 60-talets svenska musikliv.

Han föddes 1931 i Söderhamn i Hälsingland, ett landskap som förknippas med svensk folkmusik och den följde Jan Johansson genom livet. Med bland annat George Riedel och Arne Domnérus utvecklade han den svenska jazzen, som mest varit dansmusik, till att bli en konstart att lyssna till.

Jan Johansson skulle egentligen ha blivit civilingenjör och studerade vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg, men musiken kom att ta över och hans talang var stor. I slutet av 50-talet spelade han några år med amerikanska storheter som Stan Getz och var den förste europeiske medlemmen i det ansedda Jazz at the Philarmonic.

Göran Löwing
göran.lowing@sr.se