Söderhamn

Två misstänks för människosmuggling

Två personer från Söderhamn misstänks nu för människosmuggling i samband med att 58 vietnamesiska medboragare kommit till Sverige för att arbeta som bärplockare.

En av de två som misstänks har hämtats till förhör under dagen men har släppts av åklagaren, fast misstankarna kvarstår.

Pham Ahn Tuan berättar att de kom till Sverige för att plocka bär eftersom det var ont om jobb i Tjeckien.

– Vi kom för ett par dagar sedan och nästan genast kom polisen hit, förhörde oss och tog våra pass. Vi har inte gjort något, säger Pham Ahn Tuan.

Pham Ahn-Tuan och de 57 andra vietnamesiska medborgarna kommer närmast från Tjeckien där de flesta av dem har tillfälligt uppehållstillstånd. Några av dem verkar ha levt där i flera år och har även tillstånd att arbeta där.

– Vi har betalat mycket pengar för att komma hit berättar Pham Ahn Tuan. Han fick låna ihop av vänner och bekanta för att betala de 8000 tjeckiska coruna, motsvarande 3 600 svenska kronor, som resan kostade.

Eftersom han betalade alla sina besparingar för att komma hit, har han inga pengar att åka tillbaka för. Han och de andra hoppas på att den svenska regeringen ska låta dem stanna och ge dem möjligheten att jobba ihop lite pengar.

Men enligt Josef Wiklund, närpolischef i Söderhamn, är det bara en tidsfråga innan hela gruppen blir utvisade tillbaka till Tjeckien.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se