Gävle

Färre studentlägenheter centralt

Allt fler studentlägenheter försvinner från centrala Gävle, till utkanterna av stan.

Därför väljer många studenter att bosätta sig i vanliga lägenheter istället för de studentlägenheter som finns.

På Gävle studentkår möter man många som valt att skaffa annat boende.

Marie Nikander, är vice ordförande på studentkåren i Gävle, som förmedlar bostäder till studenter, och hon säger att hon möter många studenter som valt att lösa boendefrågan på annat sätt.

– Vi på kåren vill ju att det ska finnas en valmöjllighet för studenter så att man kan välja om man vill bo lite längre från cenrum eller bo centralt, säger hon.

Flyttar till vanliga lägenheter
Nina Karlsson läser till lärare på Högskolan i Gävle och hon bor inte i en studentlägenhet. I stället har hon valt att bo utanför stan och i en vanlig lägenhet. Hon säger att många i hennes klass har valt att göra på samma sätt.

– Det är få som bor i studentlägenheter om man tänker på hur många som bor i klassen. Och om dom bor i studentlägenheter så planerar dom att flytta till en vanlig lägenhet, säger hon.

Gavlegårdarna känner igen problemet
På Gavlegårdarna säger man att man känner igen problemet men att man inte kan subventionera priserna på studentlägenheter.

– Vi har ju ett ansvar mot hela hyreskollektivet. Studentlägenheterna måste bära sin kostnad av boendet. Vi känner väl att vi har ett bra utbud med lägenheter på Högskolan, vid campus och en del centralt belägna studentlägenheter, säger vice VD Lars Lennmalm.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se