Söderhamn

Barn utvisas men ingen tar emot dem

Fyra barn som har bott i Söderhamn ska utvisas till Serbien. Detta trots att det inte finns någon som kan ta emot dem där.

Syskon är 6 , 12 och 14 år och kom från Serbien till Sverige och Söderhamn 2006. 2008 dömdes deras mamma till åtta års fängelse för medhjälp till mord på barnens pappa. Barnen hade då placerats i familjehem hos släktingar i annan del av landet efter socialtjänstens utredning om var det skulle vara bäst för barnen att bo.

Men trots utredningen och att familjehemmet fungerar bra, får barnen inget uppehållstillstånd och ska nu utvisas till Serbien.

Söderhamns kommun har skrivit till Migrationsverket om att beslutet inte är förenligt med barnens bästa och deras juridiska ombud i Gävle Gunilla von Wachenfeldt har också lämnat in ett klagomål till Europadomstolen. Hon anser att beslutet strider mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

– I och med att dom inte har någon som kan hjälpa dom eller hälsa på dom så blir dom väldigt utlämnade, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Gunilla von Wachenfeldt berättar att hon varit i kontakt med flera människorättsorganisationer som säger att beslutet att utvisa barnen är fasansfullt och bland de värsta dom varit med om.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".