Hjärtmotion prioriteras lågt i Hälsingland

I Gästrikland har alla kommuner en Hälsans stig - men i Hälsingland finns inte en enda. Beklagligt tycker Hans Gradin, sjukgymnast och socialdemokratisk ledamot i det lokala Folkhälsorådet i Edsbyn som just nu ensam tvingas leta sponsorer för att få en Hälsans stig till stånd.
I Sverige som helhet har Hjärt- och Lungfonden redan på ett 60-tal platser anlagt så kallad Hälsans stigar - alltså promenadstråk anpassade för hjärtstärkande motion. Hans Gradin säger till Radio Gävleborg att eftersom motion vid sidan av rätt kost är faktorer som erkänt påverkar hälsan positivt borde en Hälsans Stig vara en själklarhet också i hans egen kommun Ovanåker. Men pengar saknas och det hänger därför nu på utomstående sponsorer om en stig ska kunna anläggas eller ej. För kommunerna kostar det mellan 25.000 och 55.000 kronor att anlägga en Hälsans stig beroende på hur lång den är. Det är ingen hög kostnad om man jämför med vad en hjärtinfarkt kostar för samhället säger Sabrina Hagegård, projektledare för Hälsans stig vid Hjärt- och Lungfonden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".