Rädda Barnen:

Olämpligt att utvisa barn till Serbien

Det är olämpligt att fyra barn från Söderhamn ska utvisas till Serbien där de inte har någon som kan ta emot de. Det tycker Olof Risberg som är psykolog på Rädda Barnen. Syskonen har också nyligen varit med om en mycket svår händelse, när deras mamma dömdes för medhjälp till mord på deras pappa.

Syskonen, som är mellan 6 och 14 år, bor i dag hos släktingar i Mellansverige. De placerades där efter att deras mamma greps för medhjälp till mord på deras pappa förra året, vilket hon senare dömdes till åtta års fängelse för.

Om de nu utvisas ensamma till Serbien blir deras framtid mycket oviss. Sannolikt hamnar de på barnhem, säger deras juridiska ombud Gunilla von Wachenfeldt. Och deras situation försvåras ytterligare av att de är romer.

I en ny rapport från Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg beskriv just det här. Där står att situationen för romerna i Serbien är mycket bekymmersam och att romerna utsätts för systematisk diskriminering. För barn ska situationen vara extra bekymmersam.

Beslutet att inte ge barnen uppehållstillstånd är alltså fattat trots att Söderhamns kommun redan utrett var barnen mår bäst av att bo, trots att deras mamma avtjänar ett fängelsestraff i Sverige och trots att barnen riskerar att fara illa vid en utvisning.

Men nu det kan finnas en öppning för barnen. Mikael Persson som chef för förvaltningsprocesser på Migrationsverket, säger nämligen i dag att ärendet kommer prövas igen.

I augusti räknar Migrationsverket med att träffa socialförvaltningen i Söderhamn för att se över barnens situation.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".