Foto: Landstinget
Gävleborg

Landstinget rustar för svininfluensan

Landstinget har tillräckligt med respiratorer och vårdplatser för att klara ett epidemiskt utbrott av svininfluensan i Gävleborg. Det försäkrar nu både landstingets smittskyddsläkare Signar Mäkitalo och beredskapschef Carina Clemin.

Men skulle fler av länets invånare bli sjukare än man befarar, så finns det ändå risk att situationen blir ohanterlig, säger Signar Mäkitalo.

– Landstinget Gävleborg har ganska bra resurser sedan beror det på hur svårt sjuka folk blir, säger Signar Mäkitalo.

Oavsett om landstinget lyckas förhindra att många blir sjuka och behöver vård, så måste beredskapen finnas. Och enligt landstingets beredskapschef Carina Clemin så är den beredskap som finns nu tillräcklig, men det är alltså i dag.

– Vi vet ju inte hur den här influensan kan utvecklas, men i nuläget har vi tillräckligt antal respiratorer, säger Carina Clemin.

Men det krävs inte bara god tillgång på medicinsk utrustning, utan det kommer även krävas att landstinget har tillräckligt med personal för att kunna vårda de drabbade. Skulle en större del av den ordinarie vårdpersonalen insjukna i svininfluensan, så kan det bli aktuellt att pensionerad sjukhuspersonal får rycka in.

– Bemanningsenheten tittar på andra möjligheter, till exempel friska pensionärer, studerande, arbetslösa och frivilligorganisationer som till exempel Röda Korset. Det finns resurser utöver de som är anställda i landstinget, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Johannes Kvist
johannes.kvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".