Många livsmedel kan förstöras under Rötmånaden. Foto: Scanpix
Gävleborg

Nu är rötmånaden här

Runt den 22 juli brukar man säga att rötmånaden börjar. Och trots att det inte innebär samma risk som förr i tiden bör man ändå vara försiktig. Det menar livsmedelsinspektör Frida Wiklund.

– Luftfuktigheten blir högre och det brukar också vara varmare den här tiden. Eftersom bakterier tillväxer lättare i fukt så ska man vara försiktig, säger Frida Wiklund.

Kannan med mjölk på det trendiga caféet, köttet i köttdisken i den lokala matbutiken är ett par av de produkter som man ska vara extra försiktig med under rötmånaden, eftersom de innehåller protein.

Att det kallas för rötmånad beror alltså på att luftfuktigheten ökar, något som bakterierna gillar. Bakterier som redan finns i kött och mjölk förökar sig snabbare om det är varmt och fuktigt. Och när vi får i oss för mycket bakterier så "rötar maten", den blir dålig och den som äter blir matförgiftad.

Astrid Johansson står i charkdisken och ska handla, och hon väljer bort vissa varor under rötmånaden.

– Jag tänker på vad jag köper, jag tror inte jag köper köttfärs när det är Rötmånad, säger hon.

Men på Coop i gallerian Nian i Gävle, menar man att det inte finns någon anledning att oroa sig.

– Vi sköter våra varor som vanligt och alla varor ska in i kyla fort, säger Jonathan Espinoza jobbar i charkavdelningen.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".