Klara bevis mot människosmugglaren från Sandviken

Den 35-årige man som sitter häktad i Gävle misstänkt för människosmuggling till Australien har pekats ut av de som överlevde flyktingkatastrofen för två år sen då över 350 personer drunkande.
Det framgår av hemligstämplade papper som de australiska myndigheterna har skickat till Sverige i syfte att få Khaleed Daoed som han heter utlämnad. Det var den 19:e oktober 2001 som en båt i Indonesien packades överfull med förhoppningsfulla människor. De skulle illegalt bege sig till Australien där de hoppas på en bättre framtid. 421 flyktingar - många av dem från Irak - trängdes på en 20 meter lång träbåt. Men resan slutade i en katastrof. Båten började ta in vatten utanför ön Java och sjönk snabbt och slogs samtidigt sönder, enligt vad överlevande har sagt till asiatiska och australiska medier. De som kunde klängde sig fast vid vrakspillrorna. Över 350 personer dog i båtolyckan och 44 personer överlevde. Den australiska polisens sökningar efter de som arrangerade båtresan ledde till Sandviken där Khaleed Daoed bodde. Radio Gävleborg har läst de hemligstämplade papper som de australiska myndigheterna har skickat till Sverige för att få Khaleed Daoed utlämnad till Australien. Det framgår att de överlevande tydligt pekar ut Khaleed Daoed som en av de som arrangerade båtresan. Av de sakerna som de överlevande efter båtkatastrofen har sagt så drar åklagarmyndigheten i Australien slutsatsen att Khaleed Daoed har spelat en viktig roll i människosmugglingen. Så här skriver åklagare i Australien till justitiedepartementet i Sverige: "Khaleed Daoed organiserade den blivande resan till Australien på ett antal sätt genom att till exempel förhandla om betalning, ta emot betalning och att ordna boende och transporter innan båtresan." Khaleed Daoed som nu sitter häktad i Gävle säger att allt är ett missförstånd. Han säger att han hjälpte flyktingarna i Indonesien - men på helt andra sätt. -Jag har hjälpt dem med språket när de behövde hyra bostad som vilken tolk som helst. Jag har inte med det där att göra alls. Jag är ingen smugglare. Det enda är att de som överlevde olyckan såg mig vid kusten och pekade ut mig, säger Khaleed Daoed. Högsta domstolen har beslutat att det inte finns några hinder mot att lämna ut Khaleed Daoed till Australien. Nu ska regeringen ta det slutgiltiga beslutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".