Charlie Chaplin i stumfilmen City lights från 1931. Foto: Scanpix
Söderhamn

Stumfilmsfestival i Trönö

Till helgen ordnas en mycket annorlunda filmfestival i Trönö utanför Söderhamn. Det är filmklubben Karin Swanströms vänner som för sjätte året i rad visar stumfilmer, Chaplin, Buster Keaton med flera.

Festivalen arrangeras av filmklubben Karin Swanströms vänner. Hon var under 30-talet konstnärlig ledare vid Svensk Filmindustri och har en viss anknytning till bygden.

Festvivalpalats är den gamla IOGT-lokalen i Trönö centrum, fd Svea Bio.

Allt från Chaplin till Helan och Halvan
Filmerna som visas är de gamla klassikerna, Charlie Chaplin, Buaster Keation, Helan och Halvan. Men det blir också svensk film, Flicka i Frack från 1926 med Karin Swanström.

– Det är ett intressant sätt att uttrycka sig på, det är mer gammal teater och det visar handlingen med kroppsspråk hela tiden, säger Olov Östlund, en av filmfantasterna i Trönö.

Pianomusik till filmerna
Men det blir som gamla tider, sammetsfåtöljer, godis och dessutom kommer stumfilmerna att ackompanjeras av levande musik. Två pianister som spelar live till filmerna. Filmklubben hoppas och tror på utsålda hus.

– Fullsatt hoppas vi på. 64 platser har vi och sen har vi ju lösa stolar om det kommer fler och det hoppas jag att det gör, säger Olov Östlund.

Lasse Pettersson
lasse.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".