Totra vattenverk i Gävle kommun är en av fem vattenverk som fått anmärkningar. Foto: Irini Mavroudis SR Gävleborg
Gävleborg

Flera vattenverk har fått anmärkningar

Fem allmänna vattenverk och en privat anläggning fick anmärkningar under 2008. Det visar en ny rapport från Livsmedelsverket. Jan Lindgren, chef för produktion på Gestrikevatten, som fått en anmärkning på ett av sina vattenverk.

– Vid de tillfällen vi fått anmärkning har det varit "tjänligt med anmärkning". Då har det varit en nyansskillnad på vattnet, det har inte varit kristallklart, säger Jan Lindgren som är Chef för produktion på Gestrikevatten.

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. Sverige dricker vi i genomsnitt 165 liter per person varje dygn. Och vi tar för givet att vattnet ska se ut, lukta och smaka på ett visst sätt. Men dricksvatten kan vara olika och ändå vara drickbart. 

Livsmedelsverket sammanställer varje år en rapport om de anläggningar som renar vattnet som sedan blir vårt dricksvatten, och om vattnets kvalité.

De anläggningar i länet som fick anmärkningar under 2008 är Totra vattenverk i Gävle, allmänna vattenverk vid Ålsjön, Järvsjön, Holmsveden, och Hassela och en privat anläggning Nianfors.

Under en rundringing till kommunernas Miljökontor, som är de som inspekterar både allmänna och privata vattenverk, kom det fram att man åtgärdat problemen på samtliga ställen. Trots anmärkningarna går det alltså att dricka vattnet utan problem.

På Totra Vattenverk får man problem med grumligt vatten nästan varje år. Det beror på att det är en blandning av ytvatten och grundvatten som man renar. Jan Lindgren igen:

– Det är när snösmältningen kommer. Vid de tillfällena går vi in och klorerar så att det inte ska finnas någon risk för bakterietillväxt, säger Jan Lindgren.

Irini Mavroudis
irin.mavroudis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".