I dag drar Pridefestivalen i gång i Stockholm. Foto: Scanpix/Arkivbild.
Stockholm/Gävleborg

Många stannar hemma under dyr Pride

I dag drar Pride-festivalen i gång i Stockholm.

Och trots att den anses vara årets händelse av till exempel RFSL, så är det många som inte har råd att åka eftersom det kostar för mycket.

Årets Pride-festival i Stockholm är större än någonsin och med temat hetero vänder man sig till alla, oavsett sexuell läggning. Det är det kanske viktigaste temat nånsin, enligt RFSL Gävles ordförande Johanna Eskman.

– I år pratar vi om normen, istället för om avvikarna, och det tycker jag är jätteviktigt! Vi försöker ifrågasätta heteronormen och homonormen, och alla andra normer som begränsar vår liv, säger hon.

Kan bli en dyr historia
Men trots att det är ett tillfälle att diskutera dom könsbundna normer som färgar vårt samhälle, och trots att man säger att man vänder sig till alla, så finns det många som inte kan vara med. För årets Pride-vecka kan bli en dyr historia.

Sara Hultman från Gävle har sett festivalen växa i både storlek och betydelse genom åren. Och i takt med att Pride växer, ökar också utgifterna för den som vill vara med.

– Den lyckligaste av mina vänner kan bo hos vänner och hon kommer spendera 3000-4000 kronor. En killkompis till mig har jag räknat ut kommer spendera 9000-10 000 för fyra dar. Det är min månadslön, säger hon.

Hur skulle du önska att det var?

– Jag skulle önska att det var tillgängligt för alla.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".