Ockelbo

Förorenat vatten i Åmot och Lingbo

Dricksvattnet i Lingbo och Åmot i Ockelbo kommun är förorenat och invånarna uppmanas nu att koka vattnet före användning. Föroreningen beror troligtvis på att ytvatten med bakterier trängt ner i grundvattnet på grund av att det kommit mycket regn den senaste tiden.

– Vi tror att det beror på hög nederbörd som har gjort att ytvatten trängt ner i brunnar och grundvattenmagasinet, och i ytvatten och regnvatten finns det mikroorganismer och då har de följt med ner och förorenat dricksvattnet i Åmot och Lingbo, säger Johanna Weglin Nilsson som är processamordnare på Gästrike Vatten.

Vad är det för typ av föroreningar?

– E. coli och koliforma bakterier har vi hittat. Om man får i sig bakterierna kan man få magproblem och magsjuka.

Vad gör ni nu för att förhindra att det sprids?

– Vi klorerar brunnar och därefter tar vi nya vattenprover för att försäkra oss om att vi har fått död på de här mikroorganismerna och de provresultaten kommer vi få i början på nästa vecka.

Gästrike Vatten rekommenderar alla boende i Åmot och Lingbo att koka sitt dricksvatten tills det bubblar, till exempel i en vattenkokare, och sedan förvara det i en tillbringare i kylen. Enligt Gästrike Vatten är det inte farligt att bada eller duscha i vattnet.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista