Gävle/Sandviken

Blodgivare får åka till Sandviken

Blodgivare från Gävle uppmanas åka till Sandviken för att lämna blod efter att kloakvatten runnit ut i Blodcentralens lokal på Gävle Sjukhus.

– Är man blodgivare i Gävle, får man väldigt gärna höra av sig till oss då det finns möjlighet att åka till Sandviken istället, säger Joakim Lindgren som är verksamhetsansvarig på Blodcentralen i Gävle.

Sju dagar för provsvar
Efter att hela lokalen städats grundligt ska man nu desinfektera den och sedan ta särskilda prover, för att se om det är tillräckligt rent för att lämna blod igen. Men det tar sju dagar innan proverna analyserats och under tiden är Blodcentralen stängd. Och bara om de visar att alla skadliga bakterier är borta kan man öppna igen.

Välfyllt blodlager
Och trots att blodlagret är välfyllt just nu kan det hända att det snabbt tar slut, och därför sätter man hoppet till Sandviken och Bollnäs.

– Det värsta som kan inträffa är att vi tömmer vårt blodlager. Inför den här situationen går vi in med ett relativt välfyllt blodlager men vi har ännu inte lyckats kompensera för hela det bortfall vi räknat med, säger Joakim Lindgren.

Irini Mavroudis
irini.mavroudis@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista