Gävleborg

Brister i KOL-vårdens rökstopp

Vården kring lungsjukdomen KOL skulle kunna vara betydligt bättre i Gävleborg om landstinget satsade mer resurser på rökstoppsverksamhet. Det tycker Carl Blomberg som är överläkare på lungenheten på Gävle sjukhus och som menar att Gävleborg inte lever upp till Socialstyrelsens riktlinjer kring sjukdomen.

– Det kan vara bra att följa Socialstyrelsens riktlinjer om KOL-sjukvård och det viktigaste man ska göra enligt Socialstyrelsen är att jobba med rökstoppsinformation.

Trots att Socialstyrelsen för flera år sedan lyfte fram just rökstoppsverksamhet som en åtgärd som måste vara prioriterad inom KOL-vården, så är det ont om sådan riktad verksamhet i Gävleborg, säger Carl Blomberg.

I går berättade vi att primärvården i länet ett arbete för att minska rökningen. Men enligt Blomberg behövs alltså ännu mer sådan organiserad verksamhet, framför allt så att det finns mer tid för samtal med patienterna.

Det Socialdemokratiska landstingsrådet Ann-Margret Knapp säger att den här frågan kommer att tas upp nästa vecka och att KOL-vården i Gävleborg nu ska ses över.

– Det är ju självklart att våra verksamheter ska jobba utifrån Socialstyrelsens rekommendationer och riktlinjer, säger Ann-Margret Knapp.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista