Söderhamn

Europadomstolen stoppar utvisning

Nu stoppar Europadomstolen utvisningen av de fyra syskonen som tidigare bott i Söderhamn och som stått inför att utvisas ensamma till Serbien. Utvisningen stoppas tillfälligt till den 16 september.

Barnens juridiska ombud i Gävle, Gunilla von Wachenfeldt är i dag mycket lättad över beskedet att Europadomstolen lyssnat till det klagomål hon skickade dit tidigare i somras.

– Jag är jätteglad för barnens skull. Samtidigt är det viktigt att påperka att det inte är avgjort, men det är ett kvitto på att klagomålet inte är ogrundat, för då skulle inte domstolen ha fattat ett sådant här beslut, säger hon.

"Strider mot de mänskliga rättigheterna"
Det var tidigare i somras som Gunilla von Wachenfeldt lämnade in ett klagomål till Europadomstolen om utvisningen av syskonen. Eftersom barnen, som är mellan sex och 14 år skulle utvisas till Serbien ensamma, trots att ingen skulle kunna ta emot dem där och trots att deras mamma finns i Sverige, så anser hon att en utvisning skulle strida mot konventionen om dom mänskliga rättigheterna

– Handläggningen nu sker på domstolen. Det besked jag har fått är att man skriver till den svenska regeringen som ska svara på klagomålet, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Kom till Söderhamn 2006
Det var 2006 som de fyra syskonen kom till Sverige och Söderhamn. Förra året dömdes barnens mamma till åtta års fängelse för medhjälp till mord på deras pappa. Straffet avtjänar hon Sverige och barnen är i dag familjehemsplacerade hos släktingar i Mellansverige.

Migrationsverket ser över beslutet
I och med att Europadomatolen tar upp ärendet finns nu två möjligheter till ett ändrat beslut om utvisningen av barnen. Migrationsverket har nämligen tidigare sagt tidigare att de också ska se över sitt beslutet igen.

Vad tror du om chanserna framöver?

– Det vågar jag inte uttala mig om men jag hoppas naturligtvis för barnens skull att det går vägen och att de får stanna, säger Gunilla von Wachenfeldt.

Socialnämnden lättad över beskedet
På socialnämnden i Söderhman så tas dagens besked om att utvisningen stoppas tillsvidare också emot med lättnad. Socialnämnden har tidigare i våras skrivit till Migrationsverket om att de tycker att utvisningen av syskonen varit felaktig.

– Det är ett glädjande besked naturligtvis. Vår utredning har ju visat att det verkligen finns skäl för de här barnen och det går ju väldigt bra i den familj där de är placerade, säger Bertil Enström (S) ordförande i socialnämnden.

Therese Jacobson
therese.jacobson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista