Gävleborg

Taxibilarna kör på bensin och diesel

Ytterst få av länets taxibolag kör med miljövänligare drivmedel än traditionell bensin eller diesel. Det visar en rundringning som Radio Gävleborg gjort bland länets största taxibolag.

Den vanligaste och mest tillgängliga formen av alternativt bränsle är etanol men det är inget som tilltalar Sven-Olov Hiller VD för Gävle Taxi.

– Etanol har vi valt att inte satsa på. Det är ekonomiskt vansinne, den drar så mycket bränsle så att de betyder fyra till åtta kronor mer per mil, säger han.

"Etanol inte miljövänligt"
Etanol finns i dag i de flesta bensinstationer och marknadsförs som ett grönare och mer miljövänligt alternativ men åsikten hos de taxi-bolag som Radio Gävleborg pratat med är att etanolen inte är lönsam.

Anne Tessmann på Järvsö Taxi berättar varför dom inte vill byta till etanol-bilar.

– Jag tycker inte att etanol är miljöväligt med tanke på hur det framställs. Sedan kostar det för mycket med etanolbilar. När det finns elbilar som klarar tillräckligt lång laddning, säger hon.

Biogas-mack på väg
Dagens elbilar når inte upp till taxi-bolagens krav och dom hoppas istället på att kunna byta ut diesel och bensinbilarna mot bilar som går på biogas. Men då är problemet att närmaste tankstation ligger i Uppsala, fast det ska det bli ändring på.

– Vi är lovade en biogas-mack till nästa sommar. Jag har faktiskt beställt vår första gasbil och den levereras i slutet på augusti, och det kommer säkert fler, säger Sven-Olov Hiller på Gävle Taxi.

Christopher Lindahl
christopher.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista