Gävleborg

Ny röjningsmetod skapar biobränsle

I dag finns stora oskötta ungskogar som passar bra till biobränsle i länet. Men det är svårt att ta till vara på skogen. Antingen får de växa vilt eller så blir riset liggande kvar på marken efter röjning. Men med en ny röjningsmetod kan avfallet tas tillvara och bli biobränsle.

Vissa skogar har fått växa fritt och är så täta att det är stört omöjligt att ta sig fram. I andra ser det ut som plockepinn. Visserligen har det röjts, men allt har lämnats kvar. Med den nya maskinen dras stammar och ris ända fram till vägen där det sen enkelt kan fraktas bort.

Och det här är en stor vinst för miljön menar Bo Rosèn.

 – Den här maskinen är 1,80 bred så den är smalare än mellan stammarna. Den klipper stammarna istället för att röja ner och sen lämnar den av dem vid vägen, säger han.

Stor vinst för miljön
Att själv glesa ut ett skogsbestånd med röjsåg kan vara ett mycket hårt arbete som kostar flera tusen kronor per hektar. Visserligen kostar den nya maskinen att hyra men det går jämt upp när avfallet säljs till värmeverket.

Och skogsägaren Björn Swartswe är nöjd med resultatet där maskinen just nu drar fram.

– Det är en väldig skillnad. Det jag tände mest på är att det inte ligger en massa träd i skogen. Jag är imponerad och ångrar mig inte, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista