Bollnäs

Stort tryck på Lust och Lära

Den 20 augusti startar skolorna i Bollnäs, och för friskolan Lust och Lära är det premiär. Just nu byggs det intensivt på gamla sjukhuset för att ge plats för högstadieeleverna men helt klart blir det inte utan nu måste en reservplan aktiveras.

Men Anders Ringård som är rektor för skolan är trots det inte orolig.

– De bygger inte fortare för att jag ligger sömnlös på nätterna. Vi har gjort ett grundschema utifrån de lokaler vi disponerar den 20 augusti. Sedan har vi ju sporthallar, slöjdsalar, musiksal, så det finns alltid de som har lektioner på andra ställen än just skolan, säger han.

Byggs intensivt
Byggare, elektriker, rörmokare och målare springer om varandra i det som tidigare var blodgivarecentralens lokaler i det gamla sjukhuset och det byggs intensivt.

Den 20 augusti börjar 236 elever på friskolan Lust och Lära och då ska två av fyra våningsplan vara iordningsställda. Helt färdigbyggt är det inte förrän i oktober. När vi går runt i lokalerna glittar ögonen på Anders Ringård, Håkan Lind och Peter Nyman.

Speciell utmaning
Förutom lärare är Peter Nyman även styrelseordförande i Lust och Lära och inför skolstarten känns det mycket spännande tycker han.

– Jag tror att det är en speciell utmaning för mig som har jobbar inom kommun i 40 år, att nu bli egen företagare inom det området som jag tycker om, alltså lärare, säger han.

300 slogs om en plats
Intresset för friskolan Lust och Lära är mycket stort. 150 lärare sökte tjänst och över tre hundra elever slogs en plats. Håkan Lind som är lärare och ekonomiskt ansvarig för skolan är glad över intresset.

– Det är jätteroligt naturligtvis men man tycker lite synd om dem som vill gå här men som inte ges möjligheten, säger han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista